Medale dla OSI POLAND FOODWORKS!

4 lipca w The Magic Roundabout w Londynie unosił się niesamowity zapach steków z całego świata! A wszystko to za sprawą World Steak Challenge, w którym udział wzięło także OSI POLAND FOODWORKS!

Tegoroczna, czwarta już edycja przyciągnęła przedstawicieli z 22 państw, którzy rywalizowali w wielu kategoriach. Konkursowe steki pochodziły z 35 różnych ras bydła. OSI POLAND FOODWORKS jako jedyny uczestnik zgłosił steki z polędwicy i antrykotu z polskich ras bydła tj. czarno-białej rasy holsztyńsko-fryzyjskiej oraz hodowanych w Polsce krzyżówek krów ras mlecznych z bykami mięsnymi. Impreza ma na celu porównanie jakości produkcji wołowiny na arenie międzynarodowej, ale przede wszystkim stanowi doskonałą okazję nawiązania bezpośredniego kontaktu z konsumentami, a także wpływa na popularyzację spożywania wołowiny jako elementu zdrowej, pełnowartościowej diety.

Jury kierowało się ściśle określonymi, międzynarodowymi kryteriami. Steki oceniane są w stanie surowym wg wyglądu, aromatu, koloru, marmurkowatości oraz otłuszczenia. Po przygotowaniu jury punktuje danie za smak, kruchość, soczystość oraz ponownie za wygląd i aromat.

Niezmiernie miło jest nam poinformować, że zdobyliśmy 4 medale!

Dwa złote medale:

  •  Rib – Eye(stek z antrykotu) pochodzący z 4 letniej krowy rasy Polish Friesian Black and White Cattle;
  •  Rib – Eye pochodzący z 2 letniej jałówki Crossbreed (matka mleczna/ojciec rasy mięsnej);

Srebrny medal:

  • polędwica pochodząca z 4 letniej krowy rasy Polish Friesian Black and White Cattle;

Brązowy medal:

  • polędwica pochodząca z 2 letniej jałówki Crossbreed (matka mleczna/ojciec rasy mięsnej);

Oprócz Polski, Grupę OSI reprezentowały także Austria, Niemcy oraz Wielka Brytania. Łącznie uzyskaliśmy 12 nagród w różnych kategoriach, w tym nagrodę główną World’s Best Steak.

Rozsmakowani tegorocznym sukcesem czekamy na kolejną edycję World Steak Challenge.