OSI na Gali Żółtego Przewodnika Gault & Millau

W poniedziałek 26 listopada w Gdańskim Amber Expo odbyła się V Jubileuszowa Gala Żółtego Przewodnika Gault & Millau. Ponad 700 gości, w tym 400 kucharzy uczestniczyło w premierze nowego wydania na 2019 rok, a także przyznania nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce. My także tam byliśmy!

Historia słynnego, Żółtego Przewodnika zaczyna się w 1961 roku we Francji, kiedy to dwóch dziennikarzy Henri Gault oraz Christian Millau rozpoczęli cykl felietonów na temat odwiedzanych przez nich paryskich restauracji. Pierwsze wydanie Przewodnika ukazało się w roku 1972. Obecnie jest on drukowany w 12 krajach, także w Polsce. Ważne jest to, że recenzenci skupiają się nie tylko na miejscach umieszczonych w dużych i znanych metropoliach, ale także na restauracjach w mniejszych miastach. Każda z nich jest recenzowana w skali od 1 do 20 punktów, które przyznawane są na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Istotne w ocenie są także obsługa, wystrój oraz atmosfera miejsca. Na tej podstawie restauracjom przyznaje się czapki: 20-19 punktów to 5 czapek, 18-17 to 4 czapki, 16-15 równają się 3 czapkom, 14-13 to 2 czapki, 12-11 punktów oznacza 1 czapkę. Lokale, które zdobyły 10 punktów, nie otrzymują żadnej czapki, lecz ich recenzje można przeczytać w przewodniku.

W najnowszym wydaniu wyróżniono aż 640 restauracji, czyli o 70 więcej niż w roku ubiegłym. Podczas gali przyznano nagrody w 5 kategoriach, m.in. Szef Roku, którym Został Marek Flisinski z restauracji Water&Wine z Nałęczowa, Szef Jutra – Aleksander Baron, restauracja Zoni Warszawa, Kobieta Szef – Katarzyna Rogowska, restauracja Cadenza Katowice, Młody Talent – Arkadiusz Wilamowski, restauracja Chłodna 15 by Wilamowski Warszawa. W tym roku, wyjątkowo z okazji jubileuszu oraz rocznicy stulecia niepodległości przyznane zostały dwie równorzędne specjalne nagrody Wybitnego Szefa Kuchni Tradycyjnej. Ich laureatami zostali Bogdan Gałązka, restauracja Gothic (Malbork) oraz Maciej Nowicki, Villa Intrata (Warszawa).

Jednym z partnerów Gali był Golden Products, oficjalny przedstawiciel OSI POLAND FOODWORKS w Warszawie, dystrybutor wołowiny premium. Na wspólnym stoisku zaprezentowaliśmy mięso pochodzące z naszej produkcji. Aleksander Baron, który zdobył tytuł „Szef Jutra” przygotował danie z naszego antrykotu! Na stoisku pojawiali się znani szefowie kuchni, z którymi współpracuje Golden Products np. Andrea Camastra, który znalazł się wśród 100 najlepszych kucharzy na świecie, z restauracji Senses z Warszawy, do której dostarczamy wołowinę, czy Michał Gniadek z restauracji „Plato”, którą także zaopatruje OSI.

Nasza wołowina robiła ogromne wrażenie na odwiedzających stoisko kucharzach. Przedstawione produkty to najlepsze, wyselekcjonowane elementy, które nagrodzono podczas tegorocznego World Steak Challenge w Londynie. Warto także dodać, że wszystkie dania wołowe podczas Gali były przygotowywane z mięsa pochodzącego z OSI POLAND FOODWORKS.

Dla naszego działu sprzedaży oraz marketingu całe wydarzenie stanowiło doskonałą okazję do nawiązania nowych kontaktów, a także przedstawienia oferty produktowej szerszej rzeszy odbiorców z kanału Horeca.

Mamy nadzieję, że za rok znów spotkamy się w tak zacnym gronie polskiej gastronomii!