Zapraszamy hodowców bydła do zapoznania się z Zasadami Skupu Bydła obowiązującymi w ubojni OSI POLAND FOODWORKS!
1. Jesteś Producentem Bydła i chciałbyś dokonać sprzedaży do naszego zakładu?
Skontaktuj się z Regionalnym Przedstawicielem Skupu Bydła, obsługującym region w którym znajduje się Twoje gospodarstwo. Możesz w bardzo prosty sposób znaleźć swojego Przedstawiciela, kliknij TUTAJ.
Jeśli jesteś już naszym klientem, zgłoszenia można dokonać telefonicznie; infolinia przekieruje Cię do wybranego oddziału.
Jeśli wiesz już do jakiego oddziału przynależysz, możesz pominąć infolinię i skorzystać z bezpośredniego numeru kontaktowego, dedykowanemu danemu Oddziałowi.
Infolinia Centralnego Biura Skupu Bydła: +48 65 619 43 50
Numery kontaktowe bezpośrednio do Oddziałów Regionalnych:
- Chróścina (dolnośląskie): + 65 543 01 43
- Krotoszyn (kujawsko-pomorskie): +48 52 383 20 20, +48 603 043 578
- Górka (warmińsko-mazurskie): +48 89 651 94 81, +48 602 429 069
- Mieszałki (zachodniopomorskie): +48 603 068 556
2. Klasyfikacja tusz wołowych odbywa się na podstawie klasyfikacji poubojowej EUROP.
Jest to system klasyfikacji tusz wołowych i wieprzowych, opracowany w Unii Europejskiej w celu ujednolicenia wymiany towarów. System jest umowny, a obowiązek klasyfikacji spoczywa na każdej ubojni. Nie mają one jednak przymusu stosowania tej klasyfikacji w rozliczeniach.
W przypadku tusz wołowych wygląda ona następująco:
klasy uformowania:
- S – umięśnienie wybitne,
- E – umięśnienie doskonałe,
- U – umięśnienie bardzo dobre,
- R – umięśnienie dobre,
- O – umięśnienie dostateczne,
- P – umięśnienie słabe.
Klasy otłuszczenia:
- 1 – otłuszczenie niskie,
- 2 – otłuszczenie małe,
- 3 – otłuszczenie średnie,
- 4 – otłuszczenie wysokie,
- 5 – otłuszczenie bardzo wysokie.
3. Każdy zakup bydła oparty jest o umowy kontraktacyjne
Umowa kontraktacyjne na dostawę zwierząt rzeźnych, mające charakter umów ramowych. Są one zawierane z indywidualnymi rolnikami, państwowymi gospodarstwami rolnymi, spółdzielniami produkcyjnymi i ich członkami oraz innymi jednostkami gospodarki uspołecznionej, prowadzącymi gospodarstwa rolne.
4. Przed dostarczeniem danej partii bydła każdorazowo sporządzane są:
- dokumenty kontraktacyjne: umowa kontraktacyjna, certyfikat potwierdzający dobrostan zwierząt w gospodarstwie, dane dostawcy oraz oświadczenie dotyczące przesyłania faktur drogą elektroniczną;
- dokumenty transportowe: dokument przewozowy, łańcuch żywieniowy oraz cennik będący integralną częścią umowy;
5. Hodowca bydła zobowiązuje się do:
- sprzedaży bydła, które posiada trwałe oznakowanie (dwa kolczyki z ARiMR);
- dostarczenie ważnego paszportu bydła na każdą sztukę oraz informacji dotyczących łańcucha żywieniowego zgodnie z Rozporządzeniem Komisji WE (Nr 1161/2009) z dnia 30 listopada 2009 r. W przypadku zmiany właściciela na odwrocie paszportu Hodowca Bydła jako ostatni właściciel dokonuje wpisu o miejscu i dacie przybycia zwierzęcia do gospodarstwa;
- zachowania prawidłowości zapisów na paszporcie dotyczących płci, wieku oraz numeru kolczyka, które powinny być zgodne ze stanem faktycznym dotyczącym danej sztuki bydła;
- sprzedaży bydła od poniedziałku do soboty, a w szczególnie uzasadnionych przypadkach, na prośbę Kupującego, także w niedzielę i święta;
- pod rygorem odmowy zakupu zwierząt przez Kupującego - sprzedaży zdrowego, nieognojonego zwierzęcia, bez obić i innych uszkodzeń, przygotowanego do załadunku i załadowanego zgodnie z obowiązującymi normami i zasadami dobrostanu zwierząt.
6. Ceny skupu bydła rzeźnego
Określa cennik dostępny u Regionalnego Przedstawiciela Skupu), z możliwością indywidualnych negocjacji dotyczących partii ilościowych sprzedawanego bydła. Cennik podlega aktualizacji w każdy wtorek tygodnia. W skupie bydła stosuje się ceny obowiązujące na dzień dostawy zwierząt do ubojni, chyba że regulują to inne uzgodnienia między Hodowcą Bydła, a Kupującym. Wycena każdej sztuki następuje w kolejnym dniu po dniu ubojowym i jest zależna od: klasyfikacji EUROP, wagi WBC (waga bita ciepła) oraz szczegółowych wymagań jakościowych, które ustalone zostały w cenniku oraz umowie kontraktacyjnej.
7. Przy sprzedaży kontraktacyjnej
Hodowca Bydła otrzyma dodatek do kg WBC w wysokości należnej za:
- certyfikat Cultivate
+10 gr za kg WBC sztuki męskiej
+20 gr za kg WBC sztuki żeńskiej
- umowę kontraktacyjną
+5 gr za kg WBC sztuki męskiej
+10 gr za kg WBC sztuki żeńskiej
8. Przy sprzedaży niezgodnej z obowiązującymi normami i/lub dobrostanem zwierząt stosuje się potrącenia zgodne z obowiązującym cennikiem.
9. W przypadku stwierdzenia wad ukrytych u bydła
Kupujący może odstąpić od umowy lub zażądać obniżenia ceny (art.560 § 1 Kodeksu Cywilnego). Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady bydła stwierdzonej przez lekarza weterynarii, Kupujący nie jest zobowiązany do wypłaty umówionej ceny (art. 560 § 2 Kodeksu Cywilnego).
10. W przypadku stwierdzenia przez Inspekcję Weterynaryjną
Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli - w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE z 25.06.2004 r. seria L Nr 226/83) - chorób powodujących nieprzydatność mięsa do spożycia, Sprzedający nie otrzyma zapłaty za te sztuki, a w przypadku częściowego ograniczenia przydatności mięsa, Sprzedający otrzyma obniżoną wartość za te sztuki. W przypadku zakwalifikowania mięsa przez Inspekcję Weterynaryjną z powodu nieprawidłowej barwy mięsa, zapachu lub konsystencji jako niezdatnego do spożycia, Hodowca Bydła nie otrzyma zapłaty za te sztuki, a w przypadku częściowego ograniczenia przydatności mięsa, Hodowca Bydła otrzyma obniżoną wartość za te sztuki.