Wołowina w systemie jakości BQS
Najwyższą jakość produkowanej przez OSI POLAND FOODWORKS wołowiny gwarantują rygorystyczne systemy jakości w tym autorski system Beef Quality Standard „BQS” obejmujący procedury hodowli, skupu, transportu, uboju bydła i rozbioru wołowiny.
Wołowinę sygnowaną marką „BQS” charakteryzują m.in. następujące elementy:
- zwierzęta pochodzą z ferm hodowlanych audytowanych w programie „CULTIVATE”;
- mięso pozyskiwane jest z wyselekcjonowanego, młodego bydła mięsnego i krzyżówek, wyłącznie polskiego pochodzenia;
- podczas transportu i uboju bydła obowiązują zasady:
- nie łączenia zwierząt z różnych gospodarstw;
- minimalizacji dystansu - warunkiem jest bezpośrednia dostawa do ubojni;
- minimalizacji czasu pomiędzy dostawą bydła do zakładu, a ubojem;
- system obejmuje tylko ćwierci wołowe;
- system obejmuje pełną identyfikację pochodzenia surowca;
