27 lutego w Węgierkach w województwie wielkopolskim odbyła się konferencja zorganizowania przez OSI POLAND FOODWORKS, której główna tematyka dotyczyła dobrostanu zwierząt.
Tytułem wstępu, dyrektor działu skupu Marek Dudzinski opowiedział o historii naszej firmy i rozpoczął część dotyczącą transportowania zwierząt.
W prezentacji znalazły się m.in. definicja dobrostanu zwierząt oraz najważniejsze przepisy dotyczące załadunku zwierząt przeznaczonych do uboju, ich transportu oraz rozładunku.
Następnie Pani Karolina Czekała Powiatowy Inspektor Weterynarii w Słupcy szczegółowo omówiła dobre praktyki hodowlane, w tym czystość bydła, która odgrywa bardzo ważną rolę w procesie sprzedaży, poprzez wpływ na cenę. W grudniu 2019 roku w życie weszły przepisy mówiące o tym, że w ramach badania przedubojowego Urzędowy Lekarz Weterynarii sprawdza czy zwierzęta mają czystą skórę lub runo, tak aby uniknąć wszelkiego niedopuszczalnego ryzyka zanieczyszczenia świeżego mięsa podczas uboju. Pani Inspektor uzupełniła także wiedzę dotyczącą identyfikacji oraz rejestracji bydła, które należą do podstawowych przepisów obejmujących zwierzęta przeznaczone do uboju. Tą część spotkania zakończono tematem uboju
z konieczności.
Trzeci segment spotkania stanowiło wystąpienie przedstawiciela firmy
De Heus, który mówił o sygnałach krów, tzn. podstawowych zachowaniach
i potrzebach bydła. Prezentacja zawierała mnóstwo ciekawostek
i praktycznych porad, które pomagają w zrozumieniu tych zwierząt hodowlanych.
Każda kolejna konferencja czy spotkanie umożliwiające naszym przedstawicielom bezpośredni kontakt z hodowcami to nowe doświadczenie, dzięki któremu wiemy, o czym mówić, jaką wiedzę szczerzyć wśród gospodarzy, tak, aby działać na naszą wspólną korzyść - dyrektor działu skupu.