15 października obchodzony jest Światowy Dzień Mycia Rąk, ustanowiony przez ONZ w 2008 roku jako akcja, której celem jest globalna edukacja na temat higieny rąk.
Mycie rąk ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania rozprzestrzeniania się drobnoustrojów i wirusów. Regularna higiena jest kluczowym elementu profilaktyki przeciw biegunce i infekcjom układu oddechowego.
Już 30-60 sekund mycia rąk ciepłą wodą z mydłem pozwala na usunięcie 99% bakterii z ich powierzchni!
Kiedy bezwzględnie należy umyć ręce?
• przed przygotowaniem posiłku i jedzeniem;
• po powrocie do domu;
• po wyjściu z toalety;
• po wyniesieniu śmieci;
• po użyciu chusteczki do nosa;
• po kontakcie z osobą chorą;
Higiena rąk to także jedna z zasad dobrej praktyki produkcyjnej, która gwarantuje bezpieczeństwo żywności i zapobiega rozprzestrzenianiu się zakażeń mikrobiologicznych, co w procesie produkcji żywności ma kluczowe znaczenie. Edukacja oraz uświadamianie pracowników w tym zakresie jest jednym z celów, które realizujemy każdego dnia, a jakość naszych produktów traktujemy jako rzecz nadrzędną.