Polędwica wołowa to najszlachetniejszy, najbardziej ceniony i najdroższy element tuszy wołowej. Wyjątkowo delikatny i kruchy. Oddzielony od ćwierćtuszy tylnej
w okolicy kości biodrowej oraz kręgów lędźwiowych. Polędwicę stanowią: cały mięsień lędźwiowy wewnętrzny i część mięśnia biodrowego (głowa polędwicy),
z otaczającą tkanką łączną.* Od rostbefu i antrykotu wołowego wyróżnia go brak wewnątrzmięśniowych przerostów tłuszczowych.
W ofercie OSI POLAND FOODWORKS polędwicę wołową można kupić w całości lub w postaci selekcjonowanych elementów stekowych. Koneserów zainteresuje przede wszystkim sezonowana polędwica wołowa, która dzięki tenderyzacji uzyskuje wyjątkową kruchość.
Co można zrobić z polędwicy wołowej? Polędwica wołowa to ten element wołowiny, którą przyrządza się szybko, nie wymaga długiego czasu smażenia, ani grillowania. Nie wymaga też wielu dodatków by stworzyć wybitne danie kulinarne. Polędwicę najczęściej wykorzystuje się na steki, tatara lub carpaccio.
*(A. Olszewski, "Technologia przetwórstwa mięsa")