Aktualności

2023 2022 2021 2020 2019

Jeszcze przez dużą część ubiegłego stulecia mięso stanowiło produkt ekskluzywny, który gościł na stołach głównie w niedzielę i święta. Tym samym codzienna dieta była bardziej oparta na roślinach. Obecnie można powiedzieć, że tendencja uległa odwróceniu. 

Polacy na śniadanie jedzą jajecznicę z boczkiem, na obiad kotlety schabowe, a na kolację kanapki z szynką. Słowem, mięso stało się podstawowym elementem jadłospisu. Dostępność bez wątpienia wzrosła, ale nie idzie ona w parze z jakością. Trzeba pamiętać, że mięso trafiające na półki sklepowe często znacząco różni się od tego dostarczanego przez renomowane hodowle. 

madie-hamilton-GXehL5_crJ4-unsplash-1-1.jpg

Jakimi cechami wyróżnia się wołowina najwyższej klasy?

Warto nauczyć się odróżniać kiepski produkt od dobrego, aby uniknąć późniejszych rozczarowań i problemów zdrowotnych. Przekonaj się, w jaki sposób podejść do selekcji, aby kupić zdrową i pyszną wołowinę. 

Kolor 

W kontekście wołowiny świadectwem jakości jest wyrazista czerwień. Może ona występować w różnych odcieniach. W przypadku młodego bydła tonacja bywa jaśniejsza. Trzeba mieć jednak na uwadze, że mięso ciemnieje pod wpływem kontaktu z tlenem. Wystarczy kilka godzin, aby barwa znacząco się zmieniła. To jednak nie musi świadczyć o niższej jakości. Czerwień w różnych odcieniach stanowi dobry prognostyk. Należy jednak wystrzegać się innych kolorów, np. brązu. Poza tym warto zwrócić też uwagę na połysk. Świeże mięso powinno wyróżniać się delikatnym blaskiem. 

Zapach 

Nos jest Twoim dużym sprzymierzeńcem podczas robienia zakupów. W końcu trudniej jest manipulować walorami zapachowymi niż wyglądem. W tym przypadku powinieneś poczuć subtelny mięsny aromat. Jednocześnie należy uczulić się na kwaśną woń, a także zapach psującej się krwi. Może to oznaczać, że świeżość i jakość mięsa odbiega od standardów. 

Tłuszcz 

W tym przypadku kluczowy jest kolor. Nie powinien on przyjmować tonacji zbliżonych do brązu bądź żółci. Jest to dość wyraźne świadectwo niskiej jakości. Wedle standardów tłuszcz powinien być biały bądź kremowy. Na korzyść mięsa przemawia również marmurkowatość, czyli występowanie nitek w różnych partiach kawałka wołowiny. W tym przypadku nie należy też nadmiernie obawiać się tłuszczu. Jego standardowa zawartość sprawi, że mięso będzie soczyste i jeszcze smaczniejsze. 

Struktura 

Bardzo istotnym czynnikiem jest również sprężystość. W ten sposób można rzetelnie ocenić jakość wybranego kawałka wołowiny. Po naciśnięciu palcem w dowolnym miejscu mięso powinno na moment się odkształcić, ale po chwili wrócić do pierwotnej struktury. Jeżeli wgniecenie nie ulegnie odtworzeniu, możesz zakładać, że masz do czynienia z wołowiną gorszej jakości. Należy też sprawdzić, czy w tym samym miejscu nie zaczął wypływać płyn.

To już poważny sygnał ostrzegawczy, który powinien skutecznie przestrzec Cię przed zakupem z danego źródła. 

Certyfikaty

W branży mięsnej nie brakuje organizacji, które trudnią się wystawianiem recenzji producentom. Takie opinie często są na wagę złota. Mogą one świadczyć o renomie danej marki. W związku z tym przed dokonaniem zakupu warto przyjrzeć się stronie internetowej wybranej firmy. Jeżeli dany podmiot został w jakiś sposób wyróżniony, nie powinieneś mieć żadnego problemu ze znalezieniem stosownych wzmianek na ten temat. Wszak każde przedsiębiorstwo stara się dobrze prezentować w oczach klientów, a także zyskiwać przewagi konkurencyjne. Weź to pod uwagę podczas robienia zakupów. 

Cena 

Wołowina stanowi szlachetne mięso. Wszystkie jej walory sprawiają, że koszty są wyższe niż w przypadku drobiu czy wieprzowiny. Trzeba to po prostu zaakceptować. Niektórzy producenci starają się kusić klientów, proponując tanią wołowinę. Trzeba jednak podchodzić ostrożnie do takich deklaracji. W końcu ekskluzywność z samego założenia nie może występować w wersji budżetowej. Jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej, to prawdopodobnie sprzedaje fantazje zamiast pełnowartościowego produktu. W związku z tym trzeba być wyczulonym na zbyt niskie ceny, ponieważ mogą one świadczyć o wątpliwej jakości.

logo osi

logo osi haslo

OSI POLAND FOODWORKS Sp. z o.o.
Chróścina 3a 56-200 Chróścina
NIP 522-294-94-86

 

Dane rejestrowe spółki

Nasz serwis korzysta z plików cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Patrz polityka prywatności